16 martie 2009

Claude Monet (1840-1926)


Claude Monet
Alãturi de marii pictori Pissaro, Renoir si Sisley, Monet este unul din reprezentanþii cei mai importanti ai impresionismului. Impresionismul este acel curent artistic care a revolutionat pictura secolului XIX. Claude Monet a trezit admiratia contemporanilor sãi prin utilizarea de culori luminoase, precum si cu peisajele sale, în care a transpus pe pânzã vibratia. El este întemeietorul impresionismului. În acest curent imaginea este pulverizatã; unii critici de artã spun cã este pictat aerul.
Claude Monet s-a nãscut la Paris în anul 1840 dar copilãria si-a petrecut-o în Normandia. Si-a început viata artisticã prin a face si a vinde caricaturi. Cel care i-a influentat soarta mai târziu a fost Eugen Boudin. El este cel care-l initiazã pe Monet în taina utilizãrii vopselei cu ulei si în tehnica plen air – nepermisã în pictura academicã. Mai târziu Claude doreste sã studieze pictura la Paris. Familia nu a fost mulþumitã de investiþia pe care au fãcut-o pentru studiile pictorului. Mãtusa sa a fost cea ce i-a oferit o bursã continuã.
Monet se înscrie la L’Academie Suisse. Acolo îl cunoaste pe Pissaro. În 1861, Monet este înrolat, pleacã în Algeria, unde se îmbolnãveste de tifos de aceea este trimis acasã. El se întoarce la Le Havre. În timp îi cunoaste pe Johann Jongking si Charles Gleyre, în atelierul cãruia lucreazã. Salonul acceptã douã dintre lucrãrile lui din Pãdurea Fontainebleu iar critica le primeste cu apreciere. Lumea îi confunda numele cu cel al lui Manet, care a provocat un real scandal cu opera Olimpia. În 1866 Monet are un succes colosal la Salon cu un peisaj si portretul lui Camille.
În 1867 se mutã pe aceeasi stradã cu Renoir. Salonul îi respinge lucrãrile deoarece erau prea apropiate de acea „picturã tânãrã” împotriva cãreia luptau criticii de artã. Camille care era iubita lui aduce pe lume un bãiat pe care-l va numi Jean. Viata tinerei familii e tulburatã de probleme materiale. Din acest motiv Monet vroia sã se înece, faptã mãrturisitã lui Bazille. Din fericire, Louis Gaudibert îi cumpãrã câteva tablouri, astfel artistul cãlãtorind la Paris. El se stabileste pe malul mãrii. Salonul îi respinge din nou tablourile. Monet se mutã în timpul verii la Saint-Michel. Renoir îl viziteazã des deoarece pentru el sã picteze în compania lui Monet este ceva plãcut, zice el. În 1870 îsi legalizeazã relatia cu Camille. Se mutã la Trouville unde este surprins de rãzboiul pruso–francez. Bazille cade pe front. Picteazã la Londra si în portul olandez Zaandam. Când se întoarce la Paris, Camille mosteneste pe neasteptate o avere. Împreunã cu noua lui cunoºtinþã Gustav Caillebotte, si cu vecinii sãi prieteni înfiinþeazã Asociaþia Artiºtilor Independenþi .
Prima expoziþie o realizeazã la renumitul fotograf Nadar. Tablourile nu au vânzare prea mare. Criticii ºi publicul îi luau în batjocurã lucrãrile. Rãsãrit de soare devine, în esentã, manifestul impresionismului. În anul urmãtor, se vând la casa de vânzãri a lui Drouot tablouri ale lui Monet, Renoir, Sisley si Berthey Morrisot. Treptat se formeazã un cerc al simpatizantilor noului gen de picturã. Ernest Hoschedé îi cumpãrã douã tablouri. Treptat Hoschedé îsi pierde averea lucru pe care îl resimte si Monet. În 1878 se naste al doilea copil al pictorului. Camille se îmbolnãveste si moare. Apare o idilã între sotia lui Hoschedé, Alice, si Monet. Viata lor împreunã atrage cât mai multe batjocuri. În 1883, Monet închiriazã o casã pe care o va cumpãra în 1891 si în care va trãi pânã la sfârsitul vietii. Picteazã serii care reprezintã aceleasi teme alese de el, dar în lumini diferite si în alt moment al zilei. Monet, acum fãrã griji materiale, amenajeazã o grãdinã ca o picturã vie…un tablou care poate fi pictat oricând. Dupã moartea sotie s a lui Jean, nu mai pãrãseste grãdina sa. La rugãmintea primului ministru de dupã primul rãzboi mondial, prieten cu Monet, acesta din urmã a fãcut cadou statului seria Nuferi. În 1922, Monet este bolnav de cataractã la ambii ochi. Este supus unei operatii care reuseste ºi artistul se poate întoarce la lucru. Este îngrijit de nora sa Blanche. Monet continuã sã picteze pânã la moartea sa survenitã în 1926.