16 martie 2009

Vincent Van Gogh (1853-1890)





VINCENT VAN GOGH S-a nascut pe 30 martie 1853 intr-un sat din Olanda numit Groot Zundert. Tatal sau era preot protestant iar mama provenea dintr-o familie preocupata de arta. Copilul a fost botezat Vincent Willem. O ciudatenie a familiei: in gradina aveau o cruce pe care era scris “Vincent Willhelm Van Gogh”, iar copilul trecea zilnic pe langa aceasta. In realitate, nu era numele sau, ci a fratelui nascut in aceasi zi cu el, insa cu un an inainte - in 1852, si care decedase.
Copilul Willhelm invata usor engelza, franceza si germana. Capacitatea de a invata nu il scapa de un renume negativ. Dupa cum spuneau profesorii si colegii, Van Gogh era un copil serios, retras, cu un comportament salbatic.

Adolescent fiind, este angajat in diferite locuri, insa de fiecare data este concediat. La Londra se indragosteste de fiica stapanului sau si este trimis acasa.Dupa doi ani revine in capitala si se ocupa de colectarea impozitelor intr-o scoala, insa este grav afectat de mizeria orasului si din cauza refuzului de a-si continua munca, este din nou aruncat pe strazi. Reintors in satul natal, Van Gogh incearca sa isi urmeze tatal. Studiile teologice insa nu il atrag deloc si de aceea le schimba cu actiunile caritabile. Surprinzator, este atat de marcat de saracia semenilor sai, incat in loc sa predice si sa isi faca treaba, hotaraste sa li se alature si renunta la casa in care era instalat. Isi imparte banii si hainele cu ei. Gestul ii infurie pe patroni care in pun din nou in situatia de a parasi locul in care abia se stabilise.

In 1882 isi vinde primul desen, iar trei ani mai tarziu, ii reuseste prima capodopera, tabloul intitulat "Mancatorii de cartofi". "Culoarea in care sunt pictati", ii comunica el bucuros fratelui sau, "este cea a unui cartof prafuit".
Desi il el arde focul picturii, relatiile cu oamenii nu ii reusesc defel. A dorit sa se casatoreasca mai intai cu o verisoara de-a lui care l-a refuzat categoric. Mai apoi s-a mutat cu o prostituata si se gandea la insuratoare, insa familia nu este de acord si el este nevoit sa renunte la ea.
În 1885 pleacă la Paris. Cu 11 ani inainte mai facuse un sejur in acest oras si fusese impresionat. Reintoarcerea l-a facut sa isi doreasca cunoasterea artistilor idolarizati.
Cel pe care il aprecia in mod deosebit era Gauguin, deoarece ambii credeau ca picturile trebuie sa infatiseze trairile sufletesti. Pe fondul bauturii si a certurilor tot mai dese cu Gauguin, intr-un exces de furie, Van Gogh isi taie cu lama o bucata din urecehea stanga.

O duce la bordelul unei doamne si ii sugereaza aceteia sa „o puna bine”, dupa care paraseste locul, sangerand ingrozitor.
Vincent isi califica accidentul drept o "toana de artist", dar dupa cea de-a treia criza se interneaza "voluntar" la azilul de nebuni din St. Remy. Intre crize - in timpul carora mananca vopsele si bea petrol - este perfect constient. In perioadele in care este lucid si calm i se permite sa picteze si realizeaza in jur de 200 de capodopere.
Morocanos, galagios, necioplit si, uneori, de-o insistenta suparatoare. Se imbraca neglijent. Iritabil si artagos, sarea la bataie fara nici un motiv, jignea pe toata lumea, lasand in urma lui dezgust. Asa era Van Gogh in societate. Singurul care l-a ocrotit si l-a sprijinit toata viata a fost fratele lui Theo, insa si acesta ajunsese sa se planga ca nu mai este vizitat de cand Vincent locuia cu el. Parea ca fratele sau avea doua parti: una daruita de Dumnezeu, in care salasluia un talent imens, si cealalta caracterizata de violenta si egoism. De aceea, toti locuitorii stau departe de el si il poreclesc "Fouroux" (nebunul roscovan).
In 1890, paraseste azilul (fiind vindecat) si se stabileste in satucul Auvers, la nord de Paris. Este cel de-al 22-lea si ultimul domiciliu al pictorului.
Doctorul Gachet, un psihiatru amator de arta si cat se poate de excentric, il tine permanent sub observatie. La inceput, cei doi se impaca bine. Pictorul ii face portretul. Insa ii scrie fratelui sau, Theo, ca: "Nu se poate conta pe doctorul Gachet. Dupa parerea mea, e mai bolnav sau la fel de bolnav ca mine. Cand un orb se lasa condus de alt orb, nu cad amandoi in groapa?"

Insa se zvoneste ca Vincent ar fi avut o legatura amoroasa cu fiica doctorului, lucru datorit caruia i-a fost interzis sa calce pragul casei doctorului. Pe 27 iunie, Van Gogh face un gest neasteptat: pe un camp de langa Auvers, isi trage un glont in piept. Desi ranit, reuseste sa se intoarca la han si la sosirea fratelui sau este gasit in pat, fumandu-si pipa. La doar 37 de ani, Willhem moare in bratele fratelui.
"Asa cum luam trenul, pentru a ajunge la Tarascon sau la Rouen ", ii scrisese el acestuia, "tot asa luam si moartea, ca sa ajungem la stele." Desi in viata nu a fost iubit, posterioritatea l-a considerat genial si i-a atribuit multe calitati. Tablourile sale in care culorile vibrau, pline de magie, nu erau cumparate de nimeni. Insa acum, preturile lor se ridica la sume uriase. Spre exemplu, o pictura rara de-a sa a fost vanduta in mai la New York in cadrul unei lictatii cu pretul de 60 de milioane de dolari. Ea este realizata dintr-o serie de cinci panze dupa o schita de-a lui Gauguin. Un alt pret record a fost de 82 de milioane de dolari in 1990. Abia în 2004, o alta pictura a putut depasi aceasta suma: "Garçon ŕ la Pipe" de Picasso a fost cumpărat pentru 104 milioane de dolari. Nici un alt pictor n-a fost mai cunoscut si mai indragit. Popularitatea lui este in continua crestere. Cine n-a vazut sau n-a auzit de fenomenalul tablou "Floarea-soarelui", de "Stanjeneii" sai sau de "Cafeneaua nocturna", care au patruns, sub forma de ilustrate sau de postere, peste tot? Cand pornesc in calatorie prin alte tari, expozitiile lui bat toate recordurile de vizitatori, iar la licitatii - tablourile lui se vand cu sume uriase, de zeci de milioane, un record in materie de pictura. Societatea nu cunoaste niciun alt maestru al penelului care sa fie copiat cu atata ardoare sau falsificat cu atata lacomie de bani, precum Van Gogh.